top of page
Dry Roses and Diary

MY STORY

Το να νιώθεις ελεύθερος να υπάρχεις όπως πραγματικά είσαι, αλλά και η έννοια της ελευθερίας εν γένει είναι ιδιαίτερα σημαντικά για εμένα. Όπως επίσης και το πως θα μπορούσα να βοηθήσω τον καθένα να αισθάνεται καλύτερα, να εκφράζεται και να είναι κάθε μέρα και η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.


Πιστεύω πως μέσα από τις Τέχνες ο καθένας μας μπορεί να ελευθερωθεί, να εκφραστεί αλλά και να βιώσει βαθύτερα συναισθήματα. Για το λόγο αυτό οι πρώτες μου σπουδές ήταν στη Θεατρολογία όπως και το πρώτο μου μεταπτυχιακό συνδύαζε τις Τέχνες και την Πνευματική Ιδιοκτησία (MA Art, Law and Economy).


Ένιωθα όμως πως ο εαυτός με όλο αυτό το άνοιγμα και η διεύρυνση που έρχεται μέσα από τις Τέχνες χρειάζεται και την κατάλληλη υποστήριξη. Έτσι λοιπόν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία (MSc) και πήρα και την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ψυχοθεραπείας (ECP). Έκανα επίσης και μερικές εκπαιδεύσεις στην Εγκληματολογική Ψυχολογία και στη Δικαστική Ψυχολογία και Γραφολογία.

Κατα τη διάρκεια των σπουδών έμαθα πάρα πολλά για τον εαυτό μου, δούλεψα και άλλαξα σε κάποια σημεία. Άρχισα να καταλαβαίνω γιατί ήταν αυτό που μου έλειπε. Έπρεπε πρώτα να προσφέρω στον εαυτό μου αυτά που θέλω να προσφέρω στους άλλους, για να μπορώ να τους βοηθήσω. 


Ένας άλλος τρόπος να εκφράζομαι είναι μέσω της γραφής. Πιστεύω πως η συγγραφή είναι ένα άλλο είδος Ψυχοθεραπείας. Ένας τρόπος να εκφράζω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου αλλά και να συνδέομαι σε διαφορετικά κομμάτια ακόμα και με ανθρώπους που δεν γνωρίζω. Οι σπουδές μου στη δημοσιογραφία μου έδωσαν την ώθηση που χρειαζόμουν ώστε να ξεκινήσω να γράφω και αυτή τη φορά όχι μόνο για εμένα. Τώρα λοιπόν αρθρογραφώ στα site Savoir Ville και Divorce Mag.


Πιστεύω ακόμα πως τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν ενσυναίσθηση, βοηθώντας τα να κατανοούν βαθύτερα τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Όταν λοιπόν τους διαβάζουμε παραμύθια ακούνε για τα συναισθήματα άλλων και έτσι τα κατανοούν καλύτερα. Ακόμα εμπλουτίζεται το συναισθηματικό τους λεξιλόγιο και τα βοηθά να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους.


Αυτό τα κάνει να είναι πιο αισιόδοξα και πολλές φορές πιο ευρηματικά. Επιπλέον ακόμα και αν δεν γίνεται συνειδητά τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους. Όπως και τα βοηθούν να νιώθουν ότι έχουν τη δύναμη να καταφέρουν τα πάντα. Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό είναι πως στα παραμύθια τα προβλήματα των ηρώων (κατ’ επέκταση και των παιδιών) βιώνονται ως σημαντικά και δεν “μειώνονται” όπως πιθανά να κάνουμε εμείς όταν τα λένε σε εμάς. Έτσι τα παιδιά είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους. 

Τέλος πιστεύω πως διαβάζοντας τους παραμύθια τους ενισχύουμε την αγάπη για τα βιβλία και όχι για τα βιντεοπαιχνίδια και την τηλεόραση. Με βάση λοιπόν όλες αυτές τις σκέψεις για το πόσο ευεργετικά είναι τα βιβλία για την ψυχή ενός παιδιού και θεωρώντας πως τα παιδιά είναι το μέλλον μας εξέδωσα το παραμύθι με τίτλο “Η Αμέλια και το Μαγεμένο Δάσος” από τις εκδόσεις Ιβίσκος. 


Όντας και η ίδια μητέρα, θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το ρόλο των γονέων και τη σχέση που αναπτύσσουν με τα παιδιά τους για τη συναισθηματική τους ανάπτυξη αλλά και την εξέλιξή τους. Έτσι αποφάσισα να γίνω και εκπαιδεύτρια γονέων ΡΕΤ (Parent Effectiveness Training, από την Gordon Hellas) ώστε να βοηθήσω τους γονείς, όσο μπορώ, να διαμορφώσουν μια όσο το δυνατόν πιο υγιή, ουσιαστική και ισάξια σχέση με τα παιδιά τους.


Παράλληλα ανακάλυψα και την Διαμεσολάβηση και ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου και εκεί. Είδα πολλά κοινά ανάμεσα σε εκείνη και την Ψυχοθεραπεία. Είδα πόσο ευεργετική θα μπορούσε να είναι σε μια δύσκολη κατάσταση που βιώνει κάποιος, γνωρίζοντας πως απέναντί του έχει κάποιον που τον ακούει πραγματικά, δεν έχει κανένα προσωπικό όφελος από την έκβαση της υπόθεσης και θέλει να τον βοηθήσει -σε συνεργασία πάντα με την άλλη πλευρά- να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση στο πρόβλημά τους. Η όλη διαδικασία βοηθάει τις δύο πλευρές που έχουν μια διαφωνία όχι μόνο να βρουν λύση αλλά και να διατηρήσουν, όσο είναι αυτό εφικτό, υγιή την οποιαδήποτε σχέση τους συνδέει. Να διατηρηθεί η επικοινωνία και να μην χαθεί ο ανθρώπινος παράγοντας.Η αγάπη μου για τα παιδιά και το πόσο πιστεύω σε αυτά αλλά και πόσο μπορούν να βοηθηθούν από το να μάθουν να συμβιώνουν ειρηνικά στο χώρο του σχολείου (και κατ’ επέκταση και εκτός σχολείου), να μάθουν να σέβονται ο ένας τον άλλο και να λύνουν τις διαφωνίες τους με διάλογο με οδήγησε να ασχοληθώ με τη Σχολική Διαμεσολάβηση. 

Πιστεύω πολύ στο θεσμό της Διαμεσολάβησης πόσο μάλλον όταν τα παιδιά “εκπαιδεύονται” από μικρά να σκέφτονται και να ενεργούν με τέτοιο τρόπο. Επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό τα παιδιά από μικρά να είναι ενημερωμένα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Όχι μόνο για να προστατεύονται τα ίδια αλλά και για να μάθουν να σέβονται και τους γύρω τους. Για αυτό το λόγο κάνω και εκπαιδεύσεις πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα. 


Τιμητική υπήρξε για εμένα η στιγμή που ήμουν ομιλήτρια στο 14ο Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, αλλά και στο Διεθνές Συμπόσιο για Διαμεσολαβητές.


Τέλος είμαι μέλος στην Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Προσωποκεντρικής & Βιωματικής Προσέγγισης αλλά και στο Κέντρου Μελέτης Εγκλήματος.

About: About
bottom of page